Flamencodans kræver også lidt tilbehør. Noget er nødvendigt at anskaffe ret hurtigt, mens andet kan komme til hen ad vejen.

 

Sko er et vigtigt redskab - skal ganske enkelt opfattes som flamencodanserens musikinstrument.

Kjole eller nederdel, hvad enten det er en enkel hjemmesyet model, eller det helt store udstyrsstykke, er for damernes vedkomne også en del af dansens udtryksmulighed.

Fælles for det meste er dog, at det er svært at anskaffe her på disse breddegrader. Et par enkelte danske butikker med et mindre udvalg findes dog.

Går ferien sydpå, er det for manges vedkomne lejlighed til at anskaffe sig nogle af de sager, man ikke kan få her i landet. Men sørg for at det passer i størrelsen, og få en ordentlig kvalitet. det koster ikke ret meget mere, og det er jo svært at få byttet det i butikken i Malaga, når man først er kommet hjem igen.

 

Sko, eller for herrernes vedkomne - støvler, er flamencodanserens vigtigste redskab. Det er med dem, man skaber musikken.

Som helt nybegynder, kan man godt bruge et par almindelige sko, helst med hårde, høje hæle, indtil man har fundet ud af, om det er noget man vil fortsætte med.

Vil man det, melder sig ret hurtigt ønsket om at anskaffe et par rigtige flamencosko, dvs. sko, der fremstillet til flamencodans, og som er monteret med søm i snuden og på hælen. ( Stepsko kan ikke bruges, de giver en forkert lyd )

Man kan i enkelte danske butikker få et mindre udvalg. Priserne ligger fra 4-500 kr. og opefter. Børnesko ( uden søm ) dog på ca. 300 kr. Herrestøvler er lidt dyrere.

Har man mod på det, kan man også selv prøve at købe gennem Internettet, der er flere butikker i Spanien, der sælger både tøj, sko og tilbehør på denne måde - (se siden med links),

men vær opmærksom på, at der kan være (meget) lang leveringstid. Og igen er det svært at bytte, hvis man får noget forkert.

Nederdelen ( eller kjolen ) er en vigtig udtryksmulighed,

der forstørrer og forlænger kroppens og armenes bevægelser.

 

I de danske butikker kan man få nogle enkelte færdigsyede modeller, eller man kan også købe over Internettet.

Ellers må man selv i gang med nål og tråd.

 

Er man lidt fiks på fingrene, eller har et familiemedlem, der kan, er det ikke så svært at sy en nederdel selv. I indvandrer-stofbutikkerne kan man tit finde stof i meget flotte farver i den helt rigtige kvalitet, og ofte ret billigt.

 

Stoffet skal være tungt og glat, så det ikke hænger fast i strømper eller lign. - gerne krølfrit, og så må det jo gerne være i blanke, flotte farver. De klassiske flamencofarver er rød og sort, men alle farver kan bruges.

Viften er, i et varmt land som Spanien, en naturlig genstand, man stadig ofte ser brugt i landet. Ud over at skaffe sval luft, havde den også sit eget hemmelige signal-sprog, som den unge señorita kunne bruge, når hun hemmeligt ville meddele sin udkårne noget.

Klik her og se mere om dette.

I dansen hører viften hjemme i nogle af de lettere (chico) stilarter - først og fremmest Guajiras.

Også i Sevillanas og andre danse bliver den ofte brugt.

Man kan ved rejser til Spanien tit falde for de flotte turist-vifter af plastik, med billeder og hilsen fra Mallorca. Men skal den kunne holde til dans, duer det ikke. Den skal være holdbar og af træ.

Rigtigt fine vifter er tit ret kostbare, men gode dansevifter kan købes, også i de danske butikker.

Se adresser på disse steder på:

Siden med butikker og links til Internettet.

Den spanske hat, sjal og stok er i grunden ganske dagligdags beklædningsgenstande,

men bruges også i dansen.

Hatten, som skal være af den flade Sevilla-type, bruges i Garrotin.

Tekstboks: OBS! Kræver
Adobe Reader:

Klik her eller på Helle til venstre,

og få et nederdels-symønster som PDF,

der kan printes ud i A4.

Stokken kan forekomme i Siguiriyas, og sjalet kan bruges i mange stilarter.

 

Både hat og sjal fås i forskellige kvaliteter til lige så forskellige priser.

De fineste sjaler i silke er naturligvis ret dyre, men flotte sjaler i kunststof kan fås mange steder.

Kraftige stokke kan man tit finde billigt på loppemarkeder el. lign. Pas på, at den ikke er for kort eller spinkel.

 

Herudover bruges naturligvis gerne alle former for pyntegenstande - Store øreringe, smykker, kæder, hår-blomster mm. - ting, som man tit kan finde på kræmmermarkeder.